Mustikad korjatakse täisküpsuses, sest järelvalmimist ei toimu. Täisküpsuse üle saab otsustada eelkõige marja värvuse järgi, kusjuures tuleb jälgida, et marjad oleksid üleni saavutanud ühtlase, marjale iseloomuliku värvuse. Tähelepanu pöörata eelkõige marja viljavarre kinnituskoha ümbrusele, sest just see osa marjast värvub kõige viimasena. Tihti korjatakse pooltooreid vilju, millede viljavarre kinnituskoha ümbrus on täiesti roosa või isegi valge. Sellised viljad ei ole saavutanud mustikatele iseloomulikku keemilist koostist ning nende väljanägemine turustamiseks ei ole hea. Pärast sügavkülmutamist omandavad sellised viljad üleni roosaka värvuse.
Kui viljakest on muutunud siniseks, on vaja oodata korjamisega veel nädal, et marjad saavutaksid vajaliku küpsuse ja aromaatsuse. Sel nädalal kasvavad viljad veel 20% ja suureneb aroomiainete ning suhkrute hulk. Valminud mustikad ei varise kergelt ja võivad valminult olla põõsal ca 10 päeva, kuid on ka sorte, mille marjad varisevad kergemini.
Mustikamarjad on küllaltki tugevad, kuid ometi tuleb jälgida, et marjad ei saaks liialt muljutud. Saagikoristusel, sorteerimisel, pakendamisel, transpordil ja säilitamisel on kõige suurem oht marjade muljumiseks. Mustikate marjad on pealt kaetud vahakirmega, mis kaitseb vilju haigustekitajate ja mõneti ka vigastuste eest. Vahakirme ei ole küll erinevatel kloonidel ühesugune, näiteks mustadel marjadel vahakirme puudub ja seega nende välimus ei muutu. Marjade koristamisel tuleb vältida marjade hõõrdumist. Vahakirmeta marjad kaotavad oma kaubandusliku väljanägemise ja säilivad halvasti. Vahakirme paremaks säilitamiseks tuleb marju võimalikult vähe liigutada, neid ei tohiks valada ühest anumast teise, marjad peavad olema kuivad, neile ei tohi millegagi peale suruda jne.
‘Northblue’ saaki korjatakse mitu korda ja kohe karpidesse, millega saak realiseeritakse | Mustikate korjamine turbaväljal |
Vahakirme on õrn ja mustikate ümbervalamine rikub välimuse | Vahakirme annab mustikatele helesinise värvuse. Valitud ahtalehise mustika vormide saaki võib saada korjata ka kombainiga, sest marjad valmivad üheaegselt. |
Autor: Kadri Karp (september 2014)