Mineraalsöötasid lisatakse söödasegudesse loomade mineraalelementide tarbe rahuldamiseks. Tähtsamad mineraalsöödad on keedusool, söödakriit, söödakondijahu ja söödafosfaadid.
Keedusool (NaCl) sisaldab 39% naatriumi ja 61% kloori. Keedusoola lisatakse sigade jõusöötadesse nende naatriumitarbe rahuldamiseks. Soolapuudusel väheneb sigade isu ja jõudlus. Sead on keedusoola ülesöötmise suhtes tundlikud, nende segajõusöödasse võetakse keedusoola 0,8-1,2%.
Söödakriit on kaltsiumirikas (37%) mineraalsööt, millega saab teraviljaratsioonide Ca ja P suhet reguleerida. Söödakriiti võetakse segajõusööda koostisse 1-2%. Suuremad kriidikogused vähendavad fosfori omastamist ja suurendavad vajadust D-vitamiini järele.
Söödakondijahu on kaltsiumi- (26%) ja fosforirikas (14%) mineraalsööt. Vähesel määral on söödakondijahus ka orgaanilist ainet, magneesiumi ja mikroelemente.
Söödafosfaate lisatakse söödasegusse sigade fosfori- ja kaltsiumitarbe rahuldamiseks. Kasutatavamad söödafosfaadid on trikaltsiumfosfaat (34% Ca ja 14% P), kaltsiumvesinikfosfaat (15% Ca ja 16% P), monokaltsiumfosfaat (18% Ca ja 24% P), kaltsiumpolüfosfaat (18% Ca ja 25% P).
Segamineraalsööta valmistab Eestis AS AICO AGRO. Sigadele toodetakse mineraalsööta kolme erineva retsepti järgi.
Mineraalsööt sigadele SI sisaldab ligikaudu 26% Ca ja 15% NaCl. Lisaks makromineraalelementidele on segus rauda, tsinki, mangaani ja vaske.
Mineraalsööt sigadele SII erineb eelmisest selle poolest, et ta sisaldab lisaks ka fosforit – 65 g/kg. Mikroelemente on samuti rohkem, segusse on pandud ka joodi, koobaltit ja seleeni.
Mineraalsööt sigadele SIII on makro- ja mikroelementide sisalduselt sarnane 2. mineraalsöödaga (SII-ga), kuid sisaldab lisaks ka vitamiine.
Kõiki kolme erineva retseptuuri järgi valmistatud mineraalsööta söödetakse koos teraviljajahuga (odraga). Sobivad mineraalsööda annused on põrsastele 10-20 g, kesikutele 30-40 g, nuumikutele 40-60 g ja tiinetele emistele 100-120 g päevas. Segades segamineraalsööta odrajahuga, kulub teda 2-4%. Loomsete söötade kasutamisel (kalajahu, liha-kondijahu) kulub mineraalsööta vähem ja see tuleb alati konkreetselt välja arvestada.
A. Lember, V. Luts, Ü. Roosmaa, A. Oja