Lämmastikuvabad ekstraktiivained rühma kuuluvatest ühenditest on tähtsamad kergesti seeduvad süsivesikud (tärklis, suhkrud), orgaanilised happed, ka taimelimad, park- ja pektiinained.

Kergesti seeduvad süsivesikud on loomale peamiseks energiaallikaks, nad soodustavad mäletsejalistel loomadel vatsakäärimist, parandavad söötade kasutamist ning soodustavad piimalehmadel piimarasva sünteesi. Teraviljade kuivaines on lämmastikuvabu ekstraktiivaineid 65-75%,  rohusöötades kuni 50%.

Tärklisrikkad söödad on teraviljad, juurviljad ja kartul (45-70% kuivaines).

Suhkruid on haljasmaisis (6%), teraviljas ja kõrrelistes heintaimedes.

Orgaanilisi happeid (piim-, äädik-, võihape) leidub heas silos.

Autor: V.Sikk
EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Toimetaja:  Silvi Tölp (detsember, 2014)