Lämmastikuvabad ekstraktiivained rühma kuuluvatest ühenditest on tähtsamad kergesti seeduvad süsivesikud (tärklis, suhkrud), orgaanilised happed, ka taimelimad, park- ja pektiinained.
Kergesti seeduvad süsivesikud on loomale peamiseks energiaallikaks, nad soodustavad mäletsejalistel loomadel vatsakäärimist, parandavad söötade kasutamist ning soodustavad piimalehmadel piimarasva sünteesi. Teraviljade kuivaines on lämmastikuvabu ekstraktiivaineid 65-75%, rohusöötades kuni 50%.
Tärklisrikkad söödad on teraviljad, juurviljad ja kartul (45-70% kuivaines).
Suhkruid on haljasmaisis (6%), teraviljas ja kõrrelistes heintaimedes.
Orgaanilisi happeid (piim-, äädik-, võihape) leidub heas silos.
Autor: V.Sikk
EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
Toimetaja: Silvi Tölp (detsember, 2014)