Toiduohutuse PiPi – MAK 2014-2020 Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse tegevusvaldkonnas
- aastal tehti (ürituste toimumisi vaata www.toiduteave.ee):
Konverents toiduohutuse aktuaalsetel teemadel
Infopäevad:
- Keemilised riskid toidus
- Toiduohutuse õigusaktid
- Toidualase teabe esitamine
- Toiduainete mikrobioloogia
- Proovide võtmine ja analüüsimine
- Toiduainete funktsionaalsus
- Väikekäitlejatele hea hügieenitava juhendite tutvustus
- Toidu lisaained
- Kemikaaliohutus
- Toiduohutuse juhtimis/kvaliteedisüsteemid
Täienduskoolitused:
- Toiduhügieen ja -ohutus, algaste, 6 akadeemilist tundi
- Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste, 24 akadeemilist tundi
- Allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis, 6 akadeemilist tundi
- Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine, 6 akadeemilist tundi
- Toidu säilitamisnõuete määramine, 6 akadeemilist tundi
- Toiduhügieen ja enesekontroll eraelamus toidu valmistamisel, 6 akadeemilist tundi
- Listeria monocytogenes toidupatogeenina, 6 akadeemilist tundi
Teabematerjalid:
- Kokkuvõte toidupatogeenidest, nende ohtlikkusest, kasvuparameetritest
- Toidu jälgitavus ja ohtlikust toidust teavitamine
- Toidu keemilised ohud
- Allergeeniohje
- Kemikaaliohutus. Toidu käitlemisega seotud aspektid
- Pärm- ja hallitusseened toidus
- Lisaainete kasutamine
- Toitumis- ja tervisealaste väidete esitamine
- Nõuded munade tootmisele, käitlemisele ja turustamisele
- Gluteenivaba toit
- Campylobacter spp
- Staphylococcus aureus
Käsiraamatud:
- Hea hügieenitava käsiraamatud järgmistel teemadel: liha töötlemine; piima töötlemine; puu- ja köögivilja töötlemine. Võrguväljaanded
- Käsiraamatu „Abiks põllumajandussaaduste väikekäitlejale. Tera- ja kaunviljade ning õlikultuuride töötlemine“ uuendamine. Võrguväljaanne
- Käsiraamatu „Abiks väikekäitlejale. Piim ja piima töötlemine“ uuendamine. Võrguväljaanne
- Käsiraamatu “Abiks mahepõllumajandussaaduste väikekäitlejale. Liha töötlemine” uuendamine. Võrguväljaanne
- Käsiraamat “Toidu säilimisaja määramine”. Võrguväljaanne
veebilehe arendused
2018. aastal tehti:
- toiduohutuse konverents “Toiduohutus ja toitumine” – 08.06.2018 Tallinnas
- 10 infopäeva:
reformuleerimine – 4.12.2018
keemilised riskid toidus 16.04.2018 Tallinnas
toiduohutuse õigusaktid – 18.10.2018 Tartus; 17.10.2018 Tallinnas
toidualase teabe esitamine: 03.05.2018 Tartus; 08.05 Tallinnas
toiduainete mikrobioloogia 16.05.2018 Tartus; 1.11.2018
piima ja -toodete ohutust ning kvaliteeti mõjutavad tegurid – 29.11.2018
transrasvhapped – 5.12.2018 - 11 koolitust:
toiduhügieen ja -ohutus (algaste 14.02, keskaste 21.-23 03 ja 29.-31.08)
allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis 12.04 ja 12.10
enesekontrolliplaani/süsteemi loomine ja auditeerimine – 9.-10 05 ja 25.-26.10
toidu säilitamisnõuete määramine – 22.02 ja 23.11.2018
toiduhügieen ja enesekontroll eraleamus toidu valmistamisel – 21.09
tootmishügieen ja sanitatsiooni korraldus – 09.03 - käsiraamatud ja teabematerjalid (vt siit)
- veebilehe arendused
2017. aastal tehti:
- toiduohutuse veebileht
- toiduohutuse konverents – 30. november
- 8 infopäeva järgmistel teemadel:
toidualase teabe esitamine – 11. aprill, 2. mai, 9. november
toiduohutuse õigusaktid – 21. ja 22. märts
laboritöötajate õiged võtted mikrobioloogiliste analüüside tegemisel – 25. mai
toiduainete funktsionaalsus -14. dets
piima ja piimatoodete ohutust mõjutavad tegurid – 30. aug - 11 täienduskoolitust järgmiselt
Toiduhügieen ja ohutus, algtase (6h) 2 koolitust: 05. mai ja 6. oktoober
Toiduhügieen ja ohutus, kesktase (24h) 1 koolitus: 20. -22. september
Toiduhügieen ja enesekontroll väikeettevõttes/eraelamus toidu valmistamisel (6h) : 29.august ja 17. november
Allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis (6h): 8. september ja 8. detsember
Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine (12h) – 26-27. oktoober
Tootmishügieen ja sanitatsiooni korraldus (6h) : 28. august, 8. detsember
Toidu säilitamisnõuete määramine (6h) : 29. september - Elektrooniline käsiraamat Säilitamisnõuete määramine, esimene ja teine osa
- Teabematerjal: juustude soolamine
- Teabematerjal: toidualase teabe esitamine (tekst ja infograafika)
- Teabematerjal: tsüanuurhape piimas ja piimatoodetes