Põllumajandus-Kaubanduskojas toimus 22. korda toiduainete kvaliteedi hindamine. Ristikumärgi taotlemiseks läbis seekordse hindamise edukalt üheksa toodet, mis saavad õiguse kanda kvaliteedimärki" Tunnustatud Maitse".
Ristikumärgiga tooteid on kõige rohkem kala- ja lihatoodete kategoorias, kuid märgi saab ka AS Altia Eesti toode Pirita ürdiliköör ja teraviljatoodetest Balsncki neljaviljakrõbuskid.
Toote püsivalt kõrget kvaliteeti näitav tunnustatud maitse ristikumärk antakse neljale AS Maag Lihatööstuse poolt toodetud ja Rannarootsi kaubamärki kandvale täissuitsuvorstile – hirve täissuitsuvorst, lihaveise täissuitsuvorst, moskva täissuitsuvorst ja sinihallitusjuustu täissuitsuvorst. Seejuures valisid toidueksperdid nendest oma lemmikuks Rannarootsi lihaveise täissuitsuvorsti.
Kalatoodetest valisid eksperdid pimetestil oma lemmikuks AS Läätsa Kalatööstuse poolt toodetud külmutatud mereannikokteili, mida võib poest leida "Kaluri" kaubamärgi alt. Kvaliteedimärk antakse ka "Kaluri" külmutatud mereannikokteilile kammkarbiga. Tunnustatud maitse märgi kandmise õiguse saab samuti AS Japs külmutatud suitsutatud angerjafilee ning OÜ Viru Rand räimesült, mis läbisid edukalt nii laboratoorse kui sensoorse hindamise.
Toote kõrgele kvaliteedile viitav "Tunnustatud Maitse" ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates.
Aive Mõttus
Maaleht, 21.10.2013