Toiduohutuse alase teabe edastamise teadmussiirde pikaajalise programmi eesmärgiks on tõsta toidutoorme ja toidu tootmise ning töötlemisega tegelevate põllumajandusettevõtjate, teiste toiduettevõtjate ning ettevõtete töötajate ja seeläbi ka elanikkonna toidu ja toiduohutuse alast teadlikkust.

Hanke  ühised täitjad on Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Toiduainetööstuse Liit, BioCC OÜ (endine Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus), Eesti Maaülikool.
Raamleping sõlmiti 15.12.2016
Lepingu projektijuhiks on Kairi Ringo kairi.ringo@toiduteave.ee

Programmi veebileht www.toiduteave.ee

Programmi eeldatavad tulemused:

  1. Koondatud teadus-, seadus- ja oskusteave toiduohutuse tegevusvaldkonnas (Programmi elluviija on kujunenud esmaseks programmi kirjelduses välja toodud valdkondi käsitlevaks teabeallikaks toiduohutuse küsimustes. Programmi elluviija on koondanud teavet valdkonna pädevate ekspertide ja asutuste kohta)
  2. Kaardistatud sihtgrupi teabevajadused, analüüsitud ja edastatud teave (Edastatud teave on sobiv Eesti kontekstis ja sihtgrupile lihtsalt mõistetav ning lähtub sihtrühma teabevajadustest)

Programmi sisu hõlmab vähemalt järgmisi toiduohutuse valdkondi:

  1. toidu bioloogiline ohutus (toiduhügieen, enesekontroll, toidu mikrobioloogia, toidu säilitamine, zoonoosid, mikroobide resistentsus);
  2. toidu keemiline ohutus (erinevad saasteained, toidu ohutust mõjutavad töötlemisviisid, lisaained, lõhna- ja maitseained, ensüümid, toiduga kokkupuutuvad materjalid);
  3. toiduteave (märgistamine, toitumisalane märgistamine, toitumis- ja tervisealased väited);
  4. toidugruppide erinõuded (toidugrupid, millele on kehtestatud kvaliteedinõuded, GM toit, uuendtoit, rikastatud toit, eriliste toitumisvajadustega inimestele mõeldud toidud (nt imikutoit, ravitoit);
  5. head tootmis- ja hügieenitavad;
  6. toiduohutust tagavad tootmis- ja töötlemistehnoloogiad.

2017.-2019 aastal tehtu on nähtav SIIN

2020.aastal tehakse (ürituste toimumisi vaata www.toiduteave.ee):

Infopäevad:

  • Keemilised riskid toidus
  • Toiduohutuse õigusaktid
  • Toidualase teabe esitamine
  • Mikrobioloogilised ohud väikekäitlejate tootmisprotsessis, proovide võtmine analüüsimiseks
  • Proovide võtmine mikrobioloogilisteks analüüsideks ja analüüside teostamine
  • Väikekäitlejatele hea hügieenitava juhendite tutvustus
  • Toidu lisaained
  • Toiduohutuse juhtimis/kvaliteedisüsteemid
  • Toiduohutuse juhtimis/kvaliteedisüsteemide auditeerimine

Konverents:

  • Toiduohutuse aktuaalsetel teemadel

Täienduskoolitused:

  • Toiduhügieen ja -ohutus, algaste, 6 akadeemilist tundi
  • Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste, 24 akadeemilist tundi
  • Allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis, 6 akadeemilist tundi
  • Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine, 6 akadeemilist tundi
  • Toidu säilitamisnõuete määramine, 6 akadeemilist tundi
  • Toiduhügieen ja enesekontroll eraelamus toidu valmistamisel, 6 akadeemilist tundi
  • Toidupatogeenid, 6 akadeemilist tundi
  • Tootmishügieen ja sanitatsiooni korraldus, 6 akadeemilist tundi

Teabematerjalid:

  • Toidu jälgitavus ja ohtlikust toidust teavitamine
  • Toidu keemilised ohud
  • Toitumis- ja tervisealaste väidete esitamine
  • Nõuded munade tootmisele, käitlemisele ja turustamisele
  • Taimsete õlidega seotud keemilised riskid (eruukhape, 3-MCPD estrid, glütsidüülestrid jms)
  • Polüaromaatsed süsivesinikud ja nende vähendamise võimalused (vene keeles)
  • Toidus kasutatavad söödavad õied
  • Noroviirused
  • A-hepatiidi viirus
  • Toiduga kokkupuutuvad materjalid – Vastavusdeklaratsioon. Materjalide eesmärgipärane kasutamine
  • Märgistusel kasutatavad toidu nimetused. Mis on mis? – Piimatooted. Mahlatooted. Veed

Videofilmid:

  • Toiduhügieeni põhireeglid, 5 tk
  • Ulukite käitlemine, 2 tk

Käsiraamatud (võrguväljaanded):

  • Toidu märgistamise nõuded
  • Säilitamisnõuete määramine ning kestvuskatsete tegemine
  • Hea hügieenitava „Liha töötlemine“
  • Hea hügieenitava „Tapale suunatavate loomade ja lindude puhtus“
  • Käsiraamatu „Abiks väikekäitlejale. Piim ja piima töötlemine“ uuendamine
  • Käsiraamatu „Abiks mahepõllumajandussaaduste väikekäitlejale. Liha töötlemine“ uuendamine